Idén till bloggen Glutenfritthem fick sin start igår den 25.3.2014 då vi måste börja med glutenfri kost i vårt hem. Glutenfri kost är inget nytt hos oss, men det är nästan tjugo år sedan sist. Nu gläds vi åt det enorma utbudet av glutenfria produkter. Experimentlustan är stor och då måste det ju bli någon sorts dokumentering, så jag minns vad vi provat på. För mig är det därför naturligt att starta bloggen Glutenfritthem. Nu kommer både jag och andra intresserade åt informationen då den behövs, var än vi är :-) Vi skall prova på färdiga produkter och ibland även glutenfria recept. Recepten som vi provar på är enkla och lättlagade, helt i min smak :-)

torsdag 12 juni 2014

Moilas glutenfria köttpiroger - god snabbmat

Det här med snabbmat är ju som jag nämnt tidigare rätt skönt att ha tillhands ibland. Så här i semestertider är det inte så viktigt, men sedan då vi återgår till vardagen så är det bekvämt att ibland ha något snabblagat i frysen. Så vi har provsmakat Moilas glutenfria köttpiroger för att se om de vore något att ha i frysen för en dag då tiden är knapp.

Jag tinade först upp köttpirogerna i micron en stund och sen stekte jag dem i stekpannan. Sen åt vi dem med knackkorv  och ketchup. Så gott! Dem kan vi ha i frysen :-) för att underlätta en stressig vardag då och då.

Tyvärr saknas en svensk produktbeskrivningen på Moilas hemsida, så länken går till Moilas finska beskrivning av köttpirogerna.  Pirogerna är både laktos- och glutenfria.



Findus Frasiga fiskfiléer - knapriga och goda

Då Wilma fick beskedet att hon har keliaki beklagade läkaren att hon inte kan äta fiskpinnar längre. Wilma som aldrig gillat fiskpinnar tyckte inte att just fiskpinnarna var något att gråta över. Å andra sidan visste tydligen inte läkaren att det funnits glutenfritt substitut för fiskpinnar redan länge. 

Vår favorit är Findus Frasiga fiskfiléer. Så goda och nästan alltid slutsålda :-) i våra mataffär. Dessa filéer faller oss bättre i smaken än dom klassiska fiskpinnarna. Dom blir knapriga och goda i stekpannan. Det här är ju faktiskt hela fiskfiléer.

Findus frasiga fiskfilèer är populära. Dom är vanligtvis slutsålda då jag försöker hitta en förpackning.

tisdag 10 juni 2014

Suloiset bröd - glutenfritt matbröd som borde finnas i alla mataffärer


Nu har vi gjort ett fynd, vad gäller glutenfritt bröd. Måste säga att M-Jannes i Ekenäs har många fina glutenfria varor. Det är roligt att gå där och botanisera bland utbudet :-) Jag har ju även skrivit om Våffelbagarens glutenfria våffelstrutar som vi köpt där. 

Nu vill jag berätta att Janne säljer Suloiset brödprodukter: festlimpa och solrosfröbröd. Så fluffigt och gott glutenfritt bröd får man leta efter.  Dessa bröd borde finnas i alla mataffärer!

Limpan är i lagom storlek, mjuk och fluffig.

Solrosfröbröden är enorma. Kunde vara fyra mindre semlor istället för två jättestora, men goda är dom!

måndag 9 juni 2014

Underbart glutenfritt på café Carl De Mumma i Ekenäs

Idag tog vi en fika på Café Carl de Mumma i Ekenäs. Ett mysigt café med trevlig atmosfär och fantastiskt fina bakelser.

Vi var något nervösa inför vårt första glutenfria besök på cafét, men det var helt onödigt. Urvalet av glutenfria bakelser är rätt stort och Wilmas favorit Budspestbakelsen är också glutenfri :-) Härligt!

Här syns en del av utbudet på Cafè Carl de Mumma. Av de bakelser som syns på bilden var fyra glutenfria. Strålande!
Medan vi avnjöt dricka och bakelser satt vi som vanligt och beundrade alla fina tårtor som var utställda. Det är alltid lika roligt att diskutera tårtorna och välja en egen favorit. Efter vår sköna stund på café Carl de Mumma bar det av till tandläkaren. Även det var ett trevligt besök :-)

onsdag 4 juni 2014

Sempers glutenfria müsli till frukost

Vi fick ju ett fint paket med smakprov av Semper. Där ingick bland annat müslin Kick! med torkade hallon. Müslin har blivit en stående frukostingrediens för vår åttaåriga dotter.

Här äts frukost bestående av Kick! müsli med turkisk yoghurt och blåbär.


Müslin är omtyckt. Paketet kunde gärna innehålla lite mer müsli, så tar den inte så snabbt slut :-)