Idén till bloggen Glutenfritthem fick sin start igår den 25.3.2014 då vi måste börja med glutenfri kost i vårt hem. Glutenfri kost är inget nytt hos oss, men det är nästan tjugo år sedan sist. Nu gläds vi åt det enorma utbudet av glutenfria produkter. Experimentlustan är stor och då måste det ju bli någon sorts dokumentering, så jag minns vad vi provat på. För mig är det därför naturligt att starta bloggen Glutenfritthem. Nu kommer både jag och andra intresserade åt informationen då den behövs, var än vi är :-) Vi skall prova på färdiga produkter och ibland även glutenfria recept. Recepten som vi provar på är enkla och lättlagade, helt i min smak :-)

måndag 31 mars 2014

Jag gör egen fil

Fil är ju inget problem för den som har keliaki, men jag kan ändå inte låta bli att blogga om detta med fil. Tycker det är så spännande :-)

Jag var i Österbotten och hälsade på släktingarna senaste veckoslut. Då noterade jag att en av dem gjorde egen fil, precis som mormor gjorde i tiderna. Så jag tänkte att det måste jag också testa på. Genast jag kom hem igår satte jag igång med att tillverka egen fil.

Jag köpte en fil :-) tog med sked en liten klick av filen och vätskan (löpe, tror jag :-) som flyter ovanpå. Sen lade jag klicken i en liten efterrättskål/kopp. Hällde 2dl av 1,5% mjölk med i skålen och rörde om. På så sätt gjorde jag sex portioner. 

Nu skall de stå i rumstemperatur 1-2 dygn.  Ett dygn om sommaren och två på vintern. Jag har en duk över skålarna. I morgon är det dags att smaka. 

Om man har bråttom så kan man värma upp mjölken för att påskynda processen. Jag gjorde filen på laktosfri mjölk, får se hur det lyckas. Jag gjorde dessutom filen på 1,5 % mjöl fast jag gärna hade haft fetare mjölk. Den var tyvärr ändå slut i vår mataffär, som är ett kaos just nu p.g.a. renovering. Väntar med spänning på slutresultatet. 


Så här ser filen ut efter nästan ett dygn. Börjar nästan se filaktig ut.

söndag 30 mars 2014

Keliaki test


Visste inte att man kan själv ta blodprov för att se om man har keliaki. Men det kan man! Testet finns att köpa på apoteket.

På bilden här under syns Celiac Test. Testpaketet innehåller allt man behöver, till och med plåster. Snabbt går det också, 5-10 minuter så är hela processen klar. Påminner litet om ett graviditetstest :-)

Om provsvaret tyder på keliaki skall man naturligtvis uppsöka läkare för vidare utredning. 

Celiakitestet får du på apoteket för 22 euro.

Branders Budapest bakelse

Igår blev vi bjudna på en fantastiskt god glutenfri Budapest bakelse. Den var inköpt på Stockmanns Delikatess. Bakelsen kom från bageriet Brander. Vi blev så överraskade att vi glömde ta foto. Vi var för glupska igen :-)

lördag 29 mars 2014

Mumsigt matbröd!

Det är länge sedan jag bakade ett glutenfritt matbröd. På den tiden blev brödet ofta rätt kompakt och smuligt. Så nu skall det bli intressant att baka med alla nya mjöl som finns att få idag.

I mitt första glutenfria matbröd använde jag mig av Sempers Grov Mix. Receptet som finns på paketet fick fungera som bas.

Receptet som finns på baksidan fungerade som bas.

Jag tillade dessutom en stor näve med Urtekrams Glutenfria havregryn och en tesked Xantan. Havre tillsatte jag för fibrernas skull. Xantanen ersätter glutenet och ger en fin konsistens. Jag lade också till en matsked fiberhusk. 


Om brödet skall vara glutenritt skall även havregrynen som användas vara garanterat glutenfria.

Eftersom jag lagt till lite mer mjöl än i receptet så tillade jag även mer vätska. Jag hällde på mjölk och knådade tills degen var ganska lös och lossnade relativt lätt från fingrarna. Degen får vara rätt lös, så brödet inte blir så torrt. För att brödet inte skulle klibba fast i formen smorde jag formen med smör och Sempers Pofiber.

Slutresultatet blev ett supergott matbröd! Skorpan var så god så den kunde vi bara ha skalat bort och ätit upp på en gång. Dessutom var brödet luftigt och smakligt. 

Skorpan var supergod, det är  Xantanens förtjänst.

Efter första smakbitarna lät jag brödet svalna. Sen skar jag upp det i skivor och frös ner det. Skivorna blev ganska tjocka. Jag borde kanske införskaffa en maskin som skär lite tunnare skivor. Då vi äter frukost tinar vi upp brödet i brödrosten och sen njuter vi :-)


onsdag 26 mars 2014

Vi firar vårt nya liv med chokladfondant!

Igår var det första dagen på vårt nya glutenfria liv. Det måste naturligtvis firas! Man måste hitta glädjen i allt. Positiv inställning gör vardagen lättare.

Jag plöjde runt i butiker och köpte hem mjöl, kex, bröd, knäckebröd, flingor, flarn, godis, mellanmål och allt möjligt annat glutenfritt. Sen kom jag hem och tömde skåpen på allt icke glutenfritt och efter ett fasligt putsande och gnidande fyllde jag skåpen med allt det nyinköpta. Sen tog jag itu med den utlovade chokladfondanten, som nu plötsligt måste vara glutenfri.

Grundreceptet till min chokladfondant är Tommy Myllymäkis recept, med några små justeringar. Kolla in Tommys film, där kommer några bra tips!

Jag bytte ut mjölet till Sunnuntais glutenfria mjöl. Sen lade jag till en tesked Fiberhusk/Psyllium och Xantan. I övrigt gjorde jag en halv sats helt enligt receptet. Resultatet kan sammanfattas med bara ett ord: Mums!


Sunnuntai glutenfria mjölmix passar utmärkt till chokladfondant.

Xantan ersätter glutenet. Det ger brödet eller bakverken rätt konsistens. Jag brukar använda Xantan även i LCHF-bakverk. Fiberhusk/Psyllium köper jag i lösvikt i Punnitse ja Säästä. Psyllium säljs även i vanliga mataffärer i lite mindre förpackning.

Tyvärr hann jag inte ta någon bild på chokladfondanten. Vi var för glupska :-) Jag kan dock lova att det lönar sig att prova på receptet, vare sig man gör det glutenfritt eller inte. Receptet är enkelt, billigt och snabblagat. Smaken oförglömlig.